Effectief onderhandelen binnen de logistiek

2-daagse training incompany

‘Veel voor weinig’. Dat is vaak de realiteit binnen de logistieke sector. En dat is niet eerlijk, want als je hard werkt, dan zou je daar ook beloond voor moeten worden.

Inkopers die je onder druk zetten of de hoeveelheid concurrentie zorgen ervoor dat je tienduizenden euro’s (en meer) laat liggen tijdens je onderhandelingen.

Het is tijd om daar verandering in te brengen. Met ruim 8 jaar ervaring binnen inkoop logistiek weet ik als geen ander hoe je betere marges kunt onderhandelen, terwijl je een goede relatie met je klanten behoudt.

4-6 personen

2 Dagen

Omgeving Den Bosch

1.997 euro (gegarandeerde ROI van 10)

Wat mag je verwachten?

Tijdens deze interactieve training ga je in een groep van 4-6 collega’s je onderhandelingsvaardigheden verbeteren. Dat doen we in een pittig tempo en met volop interactie in de vorm van rollenspellen, cases, video-opnames en continue feedback. De training wordt in het Nederlands gegeven en is toegespitst op de logistieke sector.

Dit leer je

 • De 3 basisprincipes van onderhandelen

 • 6 stappen van een onderhandelingsproces

 • De psychologie aan de onderhandelingstafel

 • 6 rollenspellen met feedback en analyses

 • Onderhandelingstactieken

 • Inkoop en onderhandelen in de logistieke sector

Dit krijg je

 • Een persoonlijk actieplan

 • 1-op-1 opvolging na de training (2 x 30 minuten)

 • Planningtools voor toekomstige onderhandelingen

 • Werkboek' Onderhandelen voor verkopers'

 • Naslagwerk met onderhandelingstactieken

Dit zeggen deelnemers

Wil je weten hoe ik werk?

Iedere situatie is uniek en vereist daarom ook een eigen, unieke aanpak. Het is daarbij altijd belangrijk om alle beschikbare informatie goed te bestuderen. Op basis daarvan kun je door middel van een goede voorbereiding jouw plan van aanpak bepalen.

Praktijkvoorbeeld

Slapeloze nachten
Mijn klant (een logistiek dienstverlener) vertelde me dat hij verwikkeld was in een zware onderhandeling met een grote klant die al 8 maanden aan de gang was. Het kostte hem zoveel energie dat hij er al maanden slapeloze nachten van had. We maakten een afspraak om zijn situatie te bespreken.

De oplossing

Na een gesprek van een uur en nog een telefonische opvolging van een half uur waren we eruit hoe we het aan gingen pakken. Binnen 2 dagen had hij de onderhandeling naar zich toe getrokken en binnen een week had de andere partij het geld al overgemaakt. Een mooi resultaat!

Praktijkvoorbeeld

Druk van de inkoper

Mijn klant had continu het gevoel dat zij tijdens onderhandelingen onder druk werd gezet door de inkoper. Er werden elk jaar weer prijsverlagingen verwacht terwijl dit financieel niet haalbaar was omdat de marges er gewoonweg niet waren.

De oplossing

Het was duidelijk dat de inkoper targets had om te behalen maar wel ten koste van de verkopende partij. Samen hebben we de inkoper en de situatie geanalyseerd waarbij we konden concluderen dat er eigenlijk geen echte competitie was. De verkoper had daardoor meer macht in de relatie dan dat de inkoper deed voorkomen. Vanaf dat moment liepen de onderhandelingen een stuk soepeler en kon er op basis van een gezonde marge worden samengewerkt.

Met vertrouwen en overtuiging aan de onderhandelingstafel zitten. Ik leer je graag hoe.

Enkele opdrachtgevers